Dimljeni losos

since 2021.

Glavna prednost dimljenog lososa je to što je nutritivno kompletan i to ga odvaja od većine drugih riba.

U Raw&Smoked, dimljeni losos se sprema na tradicionalan i prirodan način bez dodavanja bespotrebnih aditiva i konzervansa ili bilo kakvih nitratnih soli. Dimljenje se vrši u našim posebnim komorama koje smo prilagodili kako bi dobili najautentičniji dimljeni losos besprekornog ukusa.

Dimljeni losos je jelo koje potiče još od davnina, čak od Indijanaca koji su prvi izumeli tehniku dimljenja mesa lososa, pa sve do Grka i Rimljana koji su ovo ukusno jelo spremali u svojim kuhinjama kako bi udovoljili kralju, dimljeni losos je hrana koja ima veoma bogatu tradiciju.
Prvobitno, dimljeni losos se pravio od divljeg lososa koji je živeo u vodama Pacifika i severnog Atlantika. Međutim, kako je ribolov postajao sve popularniji sport širom planete došlo je do promena načina nabavke dimljenog lososa. Danas je najzastupljenije domaće uzgajanje lososa uz poštovanje brojnih procedura. Domaće uzgajani losos se smatra dosta zdravijim od divljeg. Kada se uzgaja domaći dimljeni losos prati se mnoštvo pravila i procedura, a kada je u pitanju divlji losos, poreklo nije uvek poznato.

Pre dimljenja, bitno je da se losos osuši kako bi dobio slanu aromu. Proces sušenja je takođe dosta bitan kako bi se losos što bolje očuvao. Kada je u pitanju dimljenje, postoje dve tehnike koje su danas najzastupljenije – toplo dimljenje (koje je danas manje zastupljeno) i hladno dimljenje (najčešće korišćen metod). Većina dimljenog lososa danas se komercijalno proizvodi, a tradicionalnih pušnica je sve manje i manje. Jedna zanimljiva činjenica je da, kada se mresti, losos može preći i do 1000km kako bi došao do slatkih voda kao što su reka ili jezera zato što su tu najbolji uslovi za oplodnju.

Osim što dimljeni losos ima neverovatan ukus, on je takođe i izuzetno zdrav. Ova hrana sadrži ogroman broj zdravih nutrijenata kao što su vitamin B, vitamin A, selen, magnezijum, fosfor, minerali, i omega-3 masne kiseline. Svi ovi nutrijenti su odlični za zdravlje a ujedno mogu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti, kognitivnih problema, pomažu oko zapaljenja i generalno su dobri za održavanje zdrave telesne težine. Pored toga što dimljeni losos ne sadrži mnogo kalorija, on je takođe pun proteina. Posle jednog obroka duže ćete se osećati sitim i znatno ćete poboljšati rad svog metabolizma.

Već duži niz godina, dimljeni losos predstavlja jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela na svetu, a kada probate dimljeni losos iz kuhinje Raw&Smoked, shvatićete i zašto. Postoje razna jela koja odlično idu uz ovu hranu; u Americi a najčešće se kombinuje uz neko sveže pecivo i krem sir, dok se u Evropi sprema u raznim sosovima. Dimljeni losos predstavlja idealan i zdrav obrok, a najbolja stvar je što se može jesti u bilo koje doba dana –za doručak, ručak ili večeru. U restoranima koje Raw&Smoked snabdeva, možete isprobati dimljeni losos u raznim varijantama, bilo uz sos, salatu, dorucak, ili kao glavno jelo.

Pored dimljenog lososa Raw&Smoked porizvodi dimljeni brancin, demljenu tunu i dimljeni biftek.